Luni - JoiLuni - JoiVineri 08:00-17:00 (Birou) 08:00-16:00 (la Distanta)

AcasaGhidul AntreprenoruluiPlan de afaceri vs model de business

Plan de afaceri vs model de business

Vă mulțumim pentru interesanta întrebare: Care este diferența dintre un plan de afaceri și un model de business?

Cei care au început un business știu că întâi de toate este datoria fiecărui antreprenor să se așeze la o masă și să pună pe hârtie un plan de afaceri. Însă, cum lucrurile tind să se simplifice în timp, există și o altă soluție, cu mult mai eficientă și mai practică decât planul de afaceri, și anume MODELUL DE BUSINESS.

Însă întrebarea este: Care e diferența dintre cele două?

Planul de afaceri vine la pachet cu vreo 50 de pagini de gândit și apoi de scris. Ceea ce nu e nici prea productiv și nici prea eficient. Cu alte cuvinte, dacă ești la început de business, nici nu e nevoie să creezi acel plan de afaceri, ci, pur și simplu, să folosești un model de business.

Planul de afaceri răspunde la întrebarea: De ce ești în afaceri? Acesta explică cine ești, care sunt ideile tale și cum se reunesc toate acestea în business-ul tău. Un plan de afaceri ar trebui să poată face ca cineva complet străin de business-ul tău (bancă/ investitor) să înțeleagă de ce afacerea ta va avea succes. Planul de afaceri descrie întreaga companie și strategia sa.

Un model de business este o reprezentare la nivel înalt a modului în care o organizație face afaceri, face bani și generează profit.

Modelul de business, spre deosebire de planul de afaceri, este esența unei afaceri, structurată succint și clar. Modelul de business conține răspunsuri la întrebările cele mai importante în legătură cu afacerea: de la activitatea principală, la parteneri, structura costurilor si venituri previzionate.

De cele mai multe ori, modelul de business este sistematizat și redus la formatul unei pagini A4, care poate fi citită și interpretată de oricine ia contact cu business-ul. Planul de afaceri, pe de altă parte, prezintă în detaliu toate aspectele unui business, iar în cele mai multe cazuri ia forma finală abia după ce afacerea este lansată.

În concluzie:

  • creează un plan de afaceri dacă vrei să atragi surse de finanțare (fonduri de investiție, bancheri sau investitori individuali);
  • desenează modelul de business pentru a defini cum să faci bani și să generezi profit!
1 Response
  1. Vreau sa va multumesc pentru aceasta lectura foarte buna!! Mi-a placut absolut fiecare parte din ea. Te-am salvat ca favorit pentru a vedea lucruri noi pe care le postezi…

Leave a Reply