Cresterea salariului minim brut, conditiile de eliberare a concediilor medicale de carantina si izolare

Salariul minim brut pe economie a fost modificat prin H.G. – pentru anul 2021 salariul mimim brut pe economie creste la 2.300 LEI. Pentru angajatii incadrati cu studii superioare si cei care au vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul minim brut ramane la 2.350 LEI.

Modificarea salariului minim pe economie in luna ianuarie 2021 aduce o modificare asupra CASS-ului persoanelor fara venituri, dar care doresc sa fie asigurate voluntar la sanatate. Asa cum apare in Codul Fiscal, asigurarea anuala voluntara reprezinta 10% din sase salarii minime brute. Astfel, tinand cont de modificarea salariului minim, avem o crestere a contributiei CASS fata de 2020.

Intr-un comunicat dat in 19 ianuarie 2021, CNAS clarifica eliberarea concediilor medicale de carantina si izolare.

  • Concediul medical de carantina se elibereaza doar pe baza unei decizii de carantina emise de DSP-ul judetean, respectiv municipiul Bucuresti. Decizia trebuie transmisa medicului de familie de catre persoana asigurata, iar certificatul de concediu medical de carantina se emite doar pe durata stabilita in decizia de confirmare a carantinei.

Codul de indemnizatie 07 – Carantina – da dreptul asiguratului de a beneficia de o indemnizatie de 100% din baza de calcul. Baza de calcul este determinata ca si medie a veniturilor brute lunare din ultimele sase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

  • Concediul medical pentru izolare se elibereaza pe baza unei decizii de izolare, care este transmisa direct persoanelor asigurate de catre DSP prin aplicatia informatica CORONA FORMS, dar nu si catre medicul curant sau medicul de familie.

In aceasta speta a concediului medical pentru izolare avem doua cazuri:

  1. Daca persoana infectata cu SARS-CoV-2 s-a aflat in izolare la domiciliu sau la o locatie declarata, concediul medical se elibereaza de medicul de familie care a luat in evidenta si monitorizat persoana asigurata. Indemnizatia pentru concediul medical de izolare reprezinta 100% din baza de calcul;
  2. Daca persoana infectata cu SARS-CoV-2 pentru care s-a instituit masura izolarii intr-o unitate sanitara sau o alta locatie apartinand unitatii sanitare, certificatul de concediu medical se elibereaza de medicul curant din unitatea sanitara pentru perioada internarii, cat si pentru perioada externarii.
//]]>