Modificari legislative Ianuarie 2021 – Fiscal Persoane Juridice

 

Regula de rambursare a TVA-ului cu control, ulterior stabilita prin OUG 48/2020 ca masura intiala pentru starea de urgenta, ramane activa pana la data de 31 martie 2021, potrivit OUG/2020.

Masura TVA-ului de 5% aplicat pentru achizitia locuintelor mai scumpe, de pana la 140.000 EUR, care trebuia sa intre in vigoare de la 01 ianuarie 2021 se amana pentru 01 ianuarie 2022. Pentru anul 2021 se pastreaza acelasi plafon de 450.000 LEI.

Masura amnistiei fiscale valabila pana la 15 decembrie 2020 se redeschide cu o noua sesiune care are termen limita 31 martie 2021, in aceleasi conditii.

Mecanismul de Esalonare Simplificata (fara garantii) valabil pana la 15 decembrie 2020 se redeschide cu un nou termen limita, 31 martie 2021, in aceleasi conditii.

Mecanismul restructurarii financiare pentru companiile care au datorii la stat se Prelungeste, cu mentiunea ca de aceasta data sunt luate in calcul datoriile bugetare restante pana la finele anului 2020 (in forma veche erau incluse datoriile bugetare inregistrate pana la finele lui iulie 2020).

Atentie! – Notificarea organului fiscal cu privire la accesarea acestui mecanism este de 31 martie 2021, iar depunerea cererii se va punea face pana cel tarziu in 30 iunie 2021.

A fost introdusa o noua scutire de la plata a impozitului specific pentru perioada 01 ianuarie 2021 pana la 31 martie 2021 inclusiv. Se pastreaza regulile de calcul si de depunere a declaratiilor. Intrucat declararea si plata impozitului specific se face semestrial, aceasta scutire se refera la plata impozitului care va fi facuta pana in data de 26 iulie 2021.

Societatile platitoare de impozit pe profit, impozit pe microintreprindere, precum si impozit specific, daca isi cresc capitalurile proprii, pot beneficia de reducerea impozitelor. Masura intra in vigoare incepand cu 2021 si se aplica pana in 2025.

Aceasta masura a fost initiata de Ministerul Finantelor pe baza unei analize facute in perioada 2014–2018, prin care se arata ca exista un numar foarte mare de societati care au capitalurile proprii negative. In nota de fundamentare se face referire la faptul ca, in cazul societatilor care inregistreaza in mod repetat capitaluri proprii negative nu se asigura un capital adecvat desfasurarii unei activitati economice stabile.

Prin incurajarea capitalizarii companiilor prin reducerile de impozit vor avea un impact pozitiv in procesul de dezvoltare a economiei, pentru ca astfel se va asigura o stabilitate financiara.

Masura de aplicare a amenzii intre 8.000 si 10.000 LEI pentru societatile care nu-si conecteaza casele de marcat la sistemul ANAF a fost amanata pana la 31 martie 2021. Initial, termenul era de 31 decembrie 2020 insa, din cauza greutatilor intampinate de firme la conectarea aparatelor de marcat, a fost prelungit pana in martie.

Anul fiscal 2015 se prescrie abia in 11 septembrie 2021. In mod normal, aceasta trebuia sa se intample la 1 ianuarie 2021 dar, din cauza pandemiei, au fost diverse reglementari care au suspendat curgerea termenului de prescriptie. Asadar, prescrierea se prelungeste cu aceasta perioada de suspendare.

Salariul minim brut pe economie a fost modificat prin H.G. – pentru anul 2021 salariul mimim brut pe economie creste la 2.300 LEI. Pentru angajatii incadrati cu studii superioare si cei care au vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul minim brut ramane la 2.350 LEI.

Modificarea salariului minim pe economie in luna ianuarie 2021 aduce o modificare asupra CASS-ului persoanelor fara venituri, dar care doresc sa fie asigurati voluntar la sanatate. Asa cum apare in Codul Fiscal, asigurarea anuala voluntara reprezinta 10% din sase salarii minime brute. Astfel, tinand cont de modificarea salariului minim, avem astfel o crestere a contributiei CASS fata de 2020.

Incepand cu 15 ianuarie 2021, conform unui ordin al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor (MTIC), a fost stabilit ca cei ce detin service-uri auto isi pot desfasura, in anumite conditii, activitatile specifice si in alte locuri decat in cadrul atelierului pe care il opereaza. Astfel, acestia isi pot deschide si un atelier mobil cu precizarea ca aceasta facilitate este acordata doar service-urilor auto care detin ateliere fizice autorizate de RAR. In ordin se mai face precizarea ca in aceste ateliere mobile se pot desfasura toate activitatile din atelierul fix, dar si activitati autorizate, diferite de cele din cadrul atelierului fix.

Consolidarea fiscala 2021 – conform legii 276/2020 se pot crea grupuri de platitori de impozit pe profit la fel ca si in cazul grupurilor de TVA. Aplicarea efectiva a consolidarii fiscale este posibila din 01 ianuarie 2022 doar daca se depun cereri in acest sens in anul curent.

Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscal in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculate incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscal si pana la desfiintarea grupului fiscal, iar sistemul este optional.

Ministerul de Finante si Ministerul Dezvoltarii (MDLPA) vin cu o clarificare cu privire la reevaluarea cladirilor detinute de firme. Potrivit acestui comunicat, reevaluarea trebuie facuta o data la 5 ani incepand cu 2021, si nu din 2022. Astfel, in urma discutiilor avute cu Ministerul Finantelor, MDLPA considera ca data legala a intrarii in vigoare a acestor prevederi este de 3 (trei) zile de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial.

Daca o firma care detine o cladire nu actualizeaza valoarea impozabila, atunci cota impozitului sau a taxei pe cladiri va fi de 5%. Totodata se va achita si diferenta de taxa fata de cea stabilita in mod normal.

Pentru cladirile rezidentiale impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0.08% si 0.2% asupra valorii impozabile a cladirii, iar in cazul cladirilor nerezidentiale cota este cuprinsa intre 0.2% si 1.3%. In cazul cladirilor utilizate pentru activitati agricole cota este de 0.4%.

Firmele nu mai sunt obligate sa colaboreze cu ANAF in timpul SUSPENDARII Inspectiei Fiscale. Daca inainte in perioada de suspendare organele fiscale solicitau documente, aveau loc schimburi sau diverse discutii acum contribuabilul are dreptul sa refuze colaborarea cu ANAF pe perioada suspendarii.

Societatea inspectata poate cere organului fiscal sa-i comunice orice mijloc de proba care l-a obtinut ca urmare a actiunii care a dus la suspendare. Face exceptie de la acest aspect cazul in care probele obtinute se incadreaza in obiective de interes general ce duc la restrangerea justificata a accesului. In acest caz, contribuabilul este informat in mod corespunzator despre obiectivele a caror protejare impiedica accesul acestuia la probe.

//]]>