Întrebare: Ce este mai avantajos: o linie de credit sau un credit pentru capitalul de lucru?

Această întrebare o avem deseori, mai ales în perioade de criză, în care trebuie să reziști, să te reinventezi sau să ataci oportunități de business. Întotdeauna trebuie să fii pregătit cu situații financiare reale și să-ți cunoști potențialul de business pentru a putea oricând să accesezi un credit. Dacă toate acestea sunt pregătite, mai rămâne de analizat ce tip de credit se potrivește oportunității pe care o întâlnești.

Ambele tipuri de credit pun la dispoziție fonduri necesare cheltuielilor curente, finanțarea stocurilor de marfă și a materiilor prime, plata datoriilor la buget și către furnizori sau refinanțarea altor credite. Diferența este dată de modul de utilizare a acestor facilități.

Linia de credit este legată la contul curent. Rambursarea se face din încasările de numerar în contul curent, adică orice sumă folosită poate fi rambursată și, ulterior, utilizată din nou, iar la scadență poate fi prelungită.

Avantajul liniei de credit este că dobânda se calculează zilnic numai la suma utilizată.

Linia de credit este utilă în momentul în care există un decalaj permanent între încasările și plățile societății, astfel că această facilitate este reîntregită și reutilizată în mod constant. Aceste cazuri pot interveni atunci când fie crește volumul de vânzări și trebuie să achiziționez marfă/ materii prime/ materiale în plus, fie furnizorii fac presiuni de reducere a termenului de plată, fie clienții fac presiuni pentru creșterea termenul de plată a produselor/ serviciilor, fie o combinație între cele menționate anterior.

Creditul pentru capitalul de lucru se acordă, de obicei, pentru nevoi punctuale, acoperind o cheltuială mai mare decât încasările curente ale companiei. Încă de la început, pentru suma împrumutată se va stabili un grafic de rambursare, fie în rate lunare egale sau stabilite de comun acord cu banca.

Costurile de finanțare ale unei linii de credit sunt adesea puțin mai ridicate decât ale unui credit de investiții, dar există și excepții de la această situație. În plus, unele bănci solicită și un onorariu pentru cuantumul neutilizat al liniei de credit, justificat în principal prin faptul că banca pune la dispoziția clientului acele sume solicitate, al căror cost de oportunitate va fi parțial suportat și de către clientul băncii în cazul neutilizării integrale a facilității. De aici rezultă necesitatea de a estima/ dimensiona foarte judicios nevoia de capital de lucru pentru a nu crește în mod nejustificat costurile finanțării. În ceea ce privește creditele la termen, acestea permit o flexibilitate foarte redusă, ele practic pot fi utilizate numai pentru scopul pentru care au fost solicitate și obținute.

Atenție! Folosiți banii acordați de bancă doar pentru capital de lucru! Dacă nu îi vei folosi pentru activitatea curentă, ci pentru investiții, în timp vei avea probleme.

//]]>