Auzim foarte des: “Sunt tentat să cedez X% din companie dacă aș găsi un investitor.”

Dar ce este acela un investitor? Este o persoană care deține capital și realizează diverse investiții în companii, acțiuni sau fonduri de investiții cu scopul de a obține profit.

Să avem grijă în a face diferența dintre antreprenor și investitor! Aceste două persoane au activități total diferite. Antreprenorul are nevoie de investiție pentru a-și putea dezvolta firma, pe când investitorul caută oportunități de a-și înmulți capitalul, fără ca el să muncească, preferând ca investițiile să îi aducă profit.

Investitorii au apărut datorită lipsei de capital a antreprenorilor. Tot mai des auzim că o companie are nevoie de investiție pentru a se putea dezvolta. Contribuția acestor persoane este vitală în societatea modernă de astăzi, însă investitorul, teoretic, poate fi oricine, practic, foarte puțini reușesc să ajungă la statutul de investitor.

Există mai multe tipuri de investitori, majoritatea se clasifică după volumul de capital deținut, iar cealaltă parte după tipul investițiilor făcute (facilități în natură/ deschidere către know-how).

În societatea modernă de astăzi există persoane care dețin acțiuni în companiile mari ale lumii și, astfel, trăiesc din dividende. Acestea nu au nevoie să muncească și nici nu continuă să investească pentru a genera mai mulți bani. Însă există și acel tip de investitor care aleargă mereu după noi oportunități, caută firme care sunt în plină dezvoltare pentru a le ajuta, obținând un procent din acestea.

Pe lângă capital, un investitor are nevoie și de experiență în afaceri. El este, de obicei, o persoană foarte bine organizată și cu viziune. Trebuie să își dea seama dacă investiția pe care o face îi va aduce profit sau nu.

Majoritatea investitorilor “citesc” foarte mult și nu ne referim acum la cărți, ci la planuri de afaceri. Aceștia primesc foarte multe planuri de afaceri de la persoane care nu dețin capital, însă sunt interesate să demareze propriile afaceri. Voința și munca acestor oameni le aduce profit investitorilor.

//]]>