Bună, tuturor!

Sunt Alina Striinu, fondator AS Group, expert contabil, consultant fiscal, analist de business si co-fondator al programului de antreprenoriat rezist să fiu ANTREPRENOR?! 

Așa cum v-am obișnuit, ne întâlnim în fiecare zi de luni la Ghidul Antreprenorului. Iar astăzi vom vorbi despre cheltuielile deductibile, nedeductibile și, în special, pentru că astăzi este 1 iunie, de “desenele antreprenorului”.

Sunt întrebată frecvent de către antreprenori, atât în consultanța fiscală, cât și în analiza de business: “Ce este o cheltuială nedeductibilă și cum o putem recunoaște?”.

Și pentru că imi place să încep prin a defini termenii, cheltuiala, în sine, reprezintǎ valoarea unui consum, serviciu achiziționat, înregistrată în contabilitate într-o unitate monetară.

Cheltuiala deductibilă este acea cheltuială pe care o companie o face pentru a produce venituri.

Deci, prin antonimie, cheltuielile nedeductibile sunt acele cheltuieli care nu provin dintr-o necesitate a afacerii, iar în lipsa lor s-ar produce aceleași venituri.

Cele mai frecvente cheltuieli nedeductibile sunt cheltuielile efectuate în favoarea acționarilor sau asociaților și, așa cum îmi place mie, le definesc ca și “desenele antreprenorului”.

Când eram copii, obișnuiam să desenăm ceea ce ne doream să primim, de exemplu, de Ziua Copilului! Ca antreprenor, avem tendința să folosim cardul societății pentru a cheltui în scop personal cheltuieli nedeductibile, “desenele actuale ale antreprenorului”. Soluția este să ne plătim desenele din dividende, adică din cardul personal, iar rezultatul este că vom avea o imagine reală asupra activității noastre antreprenoriale, asupra business-ului nostru.

Dacă vrei să afli mai multe, ne poți găsi pe pagina de Facebook AS Group, cât și pe site www.as-group.ro, unde te așteptăm cu idei, sugestii sau întrebări.

La mulți ani pentru copilul din tine!

//]]>